Thursday, August 2, 2012

ΚΡΕΠΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


ΚΡΕΠΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

    Στη Γαλλία. οι κρέπες σερβίροντας παραδοσιακά στο Candlemas που γιορτάζεται τη μέρα που προηγείται της σαρακοστής  δηλαδή μια μέρα πριν από την αρχή της νηστείας ( η αντίστοιχη τσικνοπέμπτη για τα ελληνικά έθιμα ).
    Η κατανάλωση της κρέπας την παραμονή της σαρακοστής σημαίνει κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε αυγά , γάλα, ζάχαρη πριν από τη περίοδο της νηστείας. Η παράδοση αναφέρει ότι υπήρχε η πεποίθηση πως αν κάποιος κρατώντας ένα τηγάνι με μία κρέπα πετώντας την στον αέρα και ξαναπιάνοντας την κρατώντας στο δεξί του χέρι ένα χρυσό κέρμα, τότε τον χρόνο που τρέχει θα γινόταν πλούσιος.
    Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι κρέπες παραδοσιακά καταναλώνονται την Καθαρή Τρίτη ( Shrove Tuesday ) που επίσης είναι γνωστή ως Pancake Tuesday. Η μέρα αυτή συνδέεται και αυτή με τη παραμονή της σαρακοστής και πραγματοποιούνται παραδοσιακοί αγώνες τηγανίτας ( λίγο ποιο χοντρές από τις γνωστές κρέπες )
    Ο ποιο διάσημος αγώνας είναι αυτός που γίνεται στο Olney του Buckinghamshire ο οποίος ξεκίνησε το 1445. Οι διαγωνιζόμενοι που κατά παράδοση είναι γυναίκες, μεταφέρουν ένα τηγάνι με κρέπα προσπαθώντας  να φτάσουν στη γραμμή του τερματισμού πετώντας τη κρέπα στον αέρα και ξαναπιάνοντας τη. Η παράδοση αναφέρει ότι κάποτε μία νοικοκυρά στο Olney απασχολημένη στη κουζίνα της φτάνοντας τηγανίτες ξεχάστηκε και ακούγοντας τις καμπάνες για την προσέλευση των πιστών στην εκκλησία άρχισε να τρέχει με το τηγάνι στα χέρια για να προλάβει.alt

    No comments:

    Post a Comment

    O Eυτύχης Μπλέτσας στο Crepa Show

    O Eυτύχης Μπλέτσας στο Crepa Show
    Crepa show

    My Blog List

    Translate

    Popular Posts

    Total Pageviews